Thursday, July 25, 2013

FT Island I confess lyrics Eng & Rom



I now confess my heart to you. Only the heaven knows my heart.
I feel tears coming out,
at the thought of telling you my truth that I’ve kept so preciously.
All the memories pass by me.
Today wouldn’t be here if it wasn’t for you.


[#] The day we first met, I was awkward and young.
The times you waited for me just because I told you to trust me.

At times, I hurt you with my mistakes. But you never once blamed me,
and gave me strength smiling, ‘it’s okay. it’s okay.’
Whenever I made you upset saying I’m busy, you could have blamed me.
But you believed in me, saying ‘don’t worry. don’t worry.’

I selfishly hope that your heart will be the same forever.
I will try my best everyday for you.


[#] Repeat

I’ll remember all the memories we made, the times we cried and laughed,
I’ll remember them even at the moment I die

Have I told you before? I love you.
I love you, I love you,
There is no other word to say it other than those common words

I say it again. I love you.
Please never forget my heartful confession today. I love you.
 

Friday, July 19, 2013

Pilih Kasih - Adil

Pilih kasih atau pilih bulu atau kesayangan. Dunia tak lari dari semua tu. Kita harus hadapinya. ADIL. Wujud kah adil itu? Sakit hati pila terpaksa menahan rasa akibat pilih kasih. Untunglah sesiapa yang mendapat lebih kasih itu. Pada aku, ia tidak adil. Manusia mempunyai coretan kisah hidup mereka sendiri. Kenapa perlu pilih kasih kerana kelebihan mereka yang kalian lihat? Kenapa perlu butakan hati melihat kelebihannya?

Kadangkala, kita terlalu cepat menilai dan membuat andaian bahawa kita mangsa pilih kasih. Tapi hakikatnya tidak. Adil itu tidak bermaksud memberi pada kadar yang sama, tapi adil itu bermaksud memberi pada kadar yang memcukupi untuk orang yang memerlukan supaya semua orang merasai bahagia yang sama.

Namun, dalam hal kasih sayang, bagaimana untuk mengukur tahap keadilah kasih itu? Hmmm...

Ok, tak paham apa yang aku repekkan. Abaikanlah.

Wednesday, July 17, 2013

berubah bukan hipokrit

Ye, dulu saya freehair.. dan sekarang saya cuba berubah menjadi lebih baik. bertudung. bukan kerana hipokrit, menunjuk atau talam dua muka dengan sesiapa pun. TIDAK. Saya ikhlas untuk berubah. Usia mematangkan saya.
Namun, saya kadang kala tersasar juga. Alpa. Tidak menyalahkan sesiapa. Saya masih mencuba sekerasnya. Doakan saya sentiasa di jalan Allah. Amin.

Tuesday, July 16, 2013

rahsia

Simpan rahsia tak susah. Yang jadi susah bila subjek tu tak tawu pun kita tawu rahsia dia. Kalau rahsia kecil takpe lah. Kalau dah rahsia hidup mati, camne? Ok jer nak keep mouth shut. Tapi tak ok bila dia buat kekwat dengan kita. Nak jer cakap, "aku simpan rahsia besar kau, jangan nak kekwat sangat". Tapi apa nak buat, rahsia tetap rahsia. Walaupun makan diri.

So, jangan la nak kekwat dengan orang sekeliling. Barangkali mereka tahu apa yang kita tak tahu. Barangkali perkataan mereka mampu menggoncang masa depan kita. Ingat lah, memang video dan gambar kat dunia ni kita boleh edit dan delete kalau kita taknak orang lain tahu. Tapi, TV Allah kat padang mahsyar nanti NO EDITED VERSION. semuanya terakam rapi.

Masya-Allah... Buat renungan diri sendiri dan rakan-rakan.

Monday, July 15, 2013

half part

Happy 5 months and 5 days of engagement.. Done half part of the period. Another 5 months and 5 days to go... Oppsss.. Announcement ker? Haha..

Friday, July 12, 2013

Surat buat Calon Ibu Mertuaku




Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh…
Duhai calon ibu mertuaku,…..
Perkenalkanlah saya adalah wanita biasa dengan keperibadian yang teramat biasa dan dari kalangan keluarga yang biasa saja…
Saya bukanlah Khadijah ra, Seorang wanita yang luar biasa dalam Sejarah wanita islam…dan teramat Mulia
Saya bukanlah Aisyah ra, Seorang yang utama dalam ketakwaannya…..
Bukan pula Fatimah Az Zahra yang sangat utama dalam Ketabahannya……..
Tidak pula seperti Zulaikha yang teramat sangat cantiknya……….
Apalagi al Khansa yang sangat pandai mendidik mujahid – mujahid kecilnya…….

Tapi,..Seperti yang saya katakan,….saya hanya wanita biasa,…
Dengan ketakwaan yang biasa….
Ketabahan yang tak seberapa,…..
Dan kecantikkan saya pun tak pantas di perhitungkan….

Namun ibu,….
Saya adalah wanita akhir zaman,….
Yang punya cita – cita, menjadi wanita Solehah…
Yang akan berusaha mengabdi pada calon Suamiku
dan juga padamu…..Calon Ibu mertuaku….

Duhai calon ibu mertuaku….
Saya harap kita bisa menjadi rakan yang baik,…
Kerana pernikahan adalah membuka tabir rahasia antara saya dan anakmu…
Memerlukan banyak kesabaran untuk menghadapi banyaknya kejutan – kejutan dari perbezaan antara kami,….

Saya berharap ibu dapat menjadi penasihat jika saya sedang dalam ke alpaan…
Menjadi pendengar yang setia saat saya ingin mengadu….
Kerana sekali lagi saya bukanlah siti hajar yang sabar dalam penderitaan….

“Waalaikumsalam Warohmatullahi Wabarakatuh

-Calon Menantu anak teruna sulongmu-

Friday, June 14, 2013

Percutian ke Surabaya, Indonesia

Afternoon...

Takde mood nak buat keje. Nak menulis lah...

Pengalaman percutian 5 hari ke Surabaya... 29 Mei 2013 - 2 Jun 2013.

Hari Pertama

Takde aktiviti pun memandangkan baru sampai.. pukul 5 petang kat sana pun dah gelap. Maghrib dah pun... 5 petang sana sama dengan 6 petang Malaysia.

Zoom gambar lah...









Kami memilih hotel di Malang. So, sebelum check - in, makan dulu.. Lapar...
Then, kami pun pergi ke hotel.. Kami memilih Ubud Hotels & Villas Malang - East Java, Indonesia
sebagai tempat penginapan kami..

pemandangan dari bilik..


tak ingat apa nama restoren ni.. tapi kat Malang jer..



Hari Kedua
Aktiviti pertama di Kota Wisata, kami ke Air Terjun Coban Rondo... Tinggi wooo air terjun dia. asyik banget.. tapi tak mandi pun. bahaya. tekanan tinggi. Nak mandi kat bahagian bawah boleh, tapi kitorang tak bawak baju.. Masa on the way tu, sempat la tengok pemandangan kawasan tinggi. sejuk jer...



Kemudiannya kami ke ladang epal.. memetik epal gitu... masuk kena bayar lah. then, ley makan puas2 dalam tu...


Kemudiannya kami ke Taman bunga Selecta... Melihat bunga bungaan katanya... si Syafik dan Hazwan testing naik flying fox... teruja mereka. Murah pun iya...20,000 rupiah jer..




 kemudiannya kami yang sudah lapar pun ke kedai makan special... kedai tu ada banyak ikan besar2.. makanannya pun sedap. Ikan besar ni terapi katanya. boleh masukkan kaki dalam kolam. bagi ikan besar ni kaki kita. tak berani wooo... kalau tengok mulut ikan tu, masyallah. besar woo...

Dah sudah makan, hari pun macam dah petang. Kami terus ke Batu Secret Zoo.. Tak masuk pun. Sebab da nak malam. Rugi la masuk Zoo petang2.. So, kat luar pun banyak attraction. Slah satunya, hotel pokok tu... macam horror kan...




 Then, balik hotel tido.... Zzzzzz....

Hari Ketiga
Hari ketiga, kami ke Safari.. Melihat binatang.. Bestnya Safari ni, kita duduk dalam van jer.. pastu bagi makan kat binatang2 liar ni...










Hari Ke Empat. 

Aktiviti hari ke-empat kami bermula se awal jam 12 tengah malam. Nak melihat matahari terbit katanya. Jadi, kenalah bangun awal. Kami nak ke Bromo.. melihat gunung berapi yang dah tak aktif lagi...


Muka pagi-pagi buta.... semua berkumpul kat unggun api... sejuk sangat yer... 4'celcius katakan...

 macam lukisan kan belakang tu...cantik...

ni masa nak turun lepas tengok matahari terbit.












 ni kat Savana.. balakng tu rumah teletubbies... hehehe...



 penunggang kuda hebat la ni? haha...



Pas balik dar Bromo ni, kami buat shopping sikit kat Kota Malang. Ole2 untuk keluarga dan diri sendiri... murah2 jugak la kain dia... dapat la buat baju raya tahun ni. Batik gitu...

Hari Kelima

Kejap jer dah kena balik.. So, pagi tu kami check out dan bertolak ke Surabaya. Nak shopping sikit. Ada la pergi ke kawasan kedai kulit dan barang2.. Dapat la grab sikit ole-ole.. cari fridge magnet tapi tak jumpa.. huhu.. Adios Surabaya... Nice place to visit.